De psychologie van kleuren en solliciteren

Hou rekening met kleuren in logo’s en hou rekening met de psychologie hierachter. De hoofdkleur van het bedrijf zegt veel over de kernwaarde.

We staan er niet vaak of nooit bij stil maar elke kleur heeft voor ons onbewust een betekenis. Bedrijven (niet allemaal) houden hier rekening mee als ze hun huisstijl bepalen en hun logo. Zodra je hier op gaat letten dan kun je tot op zekere hoogte aan de kleur van een logo zien wat een bedrijf wil uitstralen naar de buitenwereld.

Dus aan de kleur van een logo kun jij bepalen of het bedrijf wel of niet bij jouw past. Natuurlijk moet je deze uitspraak wel met een korreltje zout nemen.

Welke diepere psychologische betekenis heeft een kleur?

Voor merken zijn er overigens ook populaire kleuren en minder populaire kleuren. Daarnaast gebruiken de meest succesvolle merken maar één of twee kleuren. Een groot gedeelte hiervan gebruikt alleen een tekst en daarvan is er een kwart dat zichzelf global zo gepositioneerd heeft dat alleen het logo al genoeg is voor herkenning (zie LinkedIn)

  • meest populair, gebruikt blauw
  • veel, gebruikt rood
  • nog steeds redelijk veel, gebruikt zwart of grijstint (rust, kalmte)
  • en op de 4e plek staat geel of goud

 

De waarde van een gekozen kleur is erg groot want als we naar ons gemiddelde brein kijken dan is de kleur het eerste wat wij onthouden en associëren. Dit wordt gevolgd door ontwerp, cijfers en woorden.

De benadering van dit artikel is omgekeerd, in de marketingwereld wil een bedrijf jou onbewust jou met een kleur beïnvloeden, nu ga jij kijken of de kleur bij jouw persoonlijkheid past. Dit kan je echter alleen maar doen als je vergelijkingsmateriaal hebt dus moet je in de sector waar jouw professie zit de huisstijlen eens naast elkaar leggen. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een indicatie is en dat je hier niet een definitieve beslissingen op moet laten rusten. In de techniek zijn de kleuren blauw en oranje de meest gebruikte combinaties, zit er in jouw selectie een bedrijf wat de kleur rood als hoofdkleur heeft dan willen ze waarschijnlijk iets anders uitstralen dan puur techniek.

Let bij het lezen van een vacaturetekst dus niet alleen de tekst maar kijk of deze past bij het kleur logo wat er bovenstaat en je hebt zo maar een extra (kleine) indicatie of dit bedrijf bij jou past. Succes met solliciteren.