CV en Vacaturetekst moeten AIDA

Wil je met een vacaturetekst of een curriculum vitae aanzetten tot actie doe dan AIDA! Maak gebruik van regel 1 in de marketing en zet de ontvanger aan tot actie.Dit is een acroniem die staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Ofwel attentie –> interesse –> verlangen –> actie. Dit zijn de fasen van het verkoopmodel zoals dit in de markering al decennia lang gebruikt wordt. Vrijwel alle reclame uitingen zijn gebaseerd op dit model en kan heel eenvoudig toegepast worden in een cv en vacaturetekst.

>Attentie, stel in deze fase een vraag of zorg dat je direct de aandacht trekt door een overeenkomst met de ontvanger van jouw uiting. Weet jij dat de zwaarstwegende kernwaarde in de functie accuratesse is dan begin je jouw vacaturetekst of cv hiermee. Als je solliciteert kan je dit nog dichterbij plaatsen in je motivatie of anders in jouw persoonlijk profiel aan het begin van je cv.

>Interesse, als het goed gaat is de attentie sensor bij de ontvanger getriggerd en is er voldoende nieuwsgierigheid om de volgende stap te nemen in het aanbod. Let op deze fasen worden vaak onbewust doorlopen. Nu ga je de interesse verder uitdiepen door meer overeenkomsten te benoemen. Probeer je in deze fase te verplaatsen in de ontvanger en je af te vragen wat je nu graag zou willen lezen.

>Verlangen, dit is misschien wel de meest intrigerende fase. Nu ga je de wakker gemaakte interesse omzetten in verlangen. Nu moet je de commerciële trukendoos opentrekken en dit is ook een stukje psychologie. Hoe irritant is het als iemand tegen je zegt O, sorry hier kan ik niet verder op in gaan want dit moet ik nog verder uitwerken…… Tada het verlangen is daar 😉 In een cv kan je bijvoorbeeld een succes benoemen maar het verhaal niet helemaal af maken maar aangeven dat je dit graag in een persoonlijk gesprek zou willen toelichten. In een vacaturetekst kun je voor het bedrijf unieke voorwaarden benoemen. Maak je boodschap urgent!

>Actie, mooi verhaal maar er moet altijd een call to action aanwezig zijn en als het kan zo laagdrempelig als mogelijk. Voor een online vacature is dit wat eenvoudiger dan voor een geschreven sollicitatiebrief. Een tip voor een sollicitatiebrief is om jouw contactinformatie aan het einde te herhalen. Vaak zie je dit ook in een geschreven analoge vacaturetekst, online kan de drempel nog wel eens wat lager worden gelegd.