ZeroPlastic, een schone oceaan is te belangrijk

Watersport, schoon water en een vrijwel oneindige energiebron zijn de ingrediënten voor de betrokkenheid van TeqJob met een schone oceaan. Alles wat leeft op deze aarde is afhankelijk van schoon water en plasticvrije oceanen. Wat er in eerste instantie als het product van de toekomst uitzag heeft zich in snel tempo ontwikkeld tot één van de grootste gevaren die de mensheid snel moet oplossen om te voorkomen dat de totale voedselcyclus in gevaar komt. Ben je nog niet helemaal overtuigt van dit gevaar….. Wat dacht je van het feit dat als er geen veranderingen plaatsvinden er in 2050 meer plastic in de Oceanen drijft dan er vis in zwemt. Dit is te lezen in een rapport van het World Economic Forum.

Plastic

Uitgevonden rond 1820 in de vorm van een soort piepschuim heeft ondertussen een zo groot toepassingsgebied dat het in vrijwel al onze gebruiksvoorwerpen voorkomt. Superhandig allemaal en als we het na gebruik allemaal netjes zouden weggooien in de daarvoor bestemde recycling processen zou er nog niet heel veel aan de hand zijn. Alleen maken sommige onder ons wel eens een vergissing en gooien plastic voorwerpen of onderdelen weg in de ‘natuur’. En dan komt het in een andere kringloop die uiteindelijk niet heel positief uitpakt voor ons en de rest van alle levende wezens op deze aarde. Dit weten wij ook allemaal wel en toch………

Niet afbreekbare plastic tasjes zijn ondertussen wel verboden in diverse landen waar je het niet van zou verwachten:

  • Bangladesh, (het eerste land met dit verbod);
  • Rwanda, Mauritanië, Italië

Italië,
Italië is het eerste Europese land waar het eenmalig gebruiken van niet-biologisch afbreekbare plastic tasjes verboden is. In januari 2011 voerde minister van Milieu Stefania Prestigiacomo het verbod in. Een grote stap, want Italië gebruikte maar liefst 25% van alle tasjes in Europa, wat gelijk staat aan ongeveer 350 tasjes per persoon. (bron: BBC, Huffington Post, France24)

Natuurlijk dat wij tegenwoordig in Nederland moeten betalen voor die plastic tasjes is een hele vooruitgang. Daarbij hebben wij een goed ingerichte  afvalverwerking cyclus. Maar toch…. verbieden betekend dat er echt een alternatief gevonden moet worden.

Voorlopers en initiatiefnemers die daadwerkelijk de daad bij het woord voegen en nooit te weinig aandacht krijgen zijn:

Plastic Whalesea horse litter
Plastic Whale is het eerste professionele plastic visbedrijf ter wereld en draagt zo actief bij aan een schone oceaan. Een sociale onderneming met een missie: maak de wereldwateren plasticvrij en creëer waarde uit plastic afval. http://plasticwhale.org

Surfrider Foundation Holland
Surfrider Foundation Holland beschermt en behoud als non-profit organisatie de Nederlandse zee, golven en stranden. Door middel van campagnes, educatie, wetenschappelijk onderzoek en de inzet van toegewijde vrijwilligers werken we aan de centrale doelstellingen schoon water en schone stranden. http://surfriderfoundation.nl

The Ocean Cleanup
Dit project is ontstaan uit een afstudeerproject en ondertussen ontwikkelt Boyan Slat een technologie om plastic vervuiling tegen te gaan met de grootste Cleanup van de wereld. Ruim 100 vrijwillige wetenschappers en ingenieurs werkten mee aan een systeem dat binnen 10 jaar ruim de helft van het afval kan opruimen. https://www.theoceancleanup.com

Plastic Soup Foundation
‘No plastic waste in our water!’ Dat is de missie van de Nederlandse Plastic Soup Foundation, die in 2011 werd opgericht. Inmiddels behoren we volgens de internationale pers tot ‘One of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution.’ Daarbij halen we geen plastic uit het water. https://www.plasticsoupfoundation.org   –   (Donatie TeqJob, vanaf 2019 € 15,00 per maand)

Cijfers rondom de vervuiling met plastic van onze Oceanen / natuur:

33% van de geproduceerde plastic komt ongewenst in de natuur terecht. In 2014 werd er 311.000.000 ton plastic geproduceerd dus dan vervuilen wij de natuur met ongeveer 100 miljoen ton plastic per jaar. Dat is wereldwijd per minuut een vrachtwagen met plastic die wij in onze natuur dumpen. Richting 2050 zal dit zonder tegenmaatregelen groeien naar 4 vrachtwagens per minuut.

TeqJob en ZeroPlastic

Het idee om een eigen bedrijf te beginnen is ontstaan tijdens een Kitesurf vakantie op Zanzibar. Daar kun je goed de gevolgen zien van alle plastic die ondertussen in de zee aanwezig is en die daar niet thuishoort. Je kan letterlijk niet 10 meter over het strand lopen zonder geconfronteerd te worden met plastic afval, hier kunnen wij duidelijk niet praten over een schone oceaan. Toen heb ik mij direct voorgenomen dat er vanuit TeqJob vanaf de eerste verdiende euro minimaal 0,5% van de omzet gaat naar het schoonmaken van onze oceanen.